Намерени съкровищници от ръждясали коли завити с покривало

Каква е мечтата на един истински автомобилен ценител? Да се озове в някоя изоставена плевня или гараж, да види автомобил, завит с прашно брезентово чергило, да дръпне рязко покривалото и под облаците прах да се открие това, за което винаги е мечтал. А то е старо, прашно, ръждясало и грозно возило, което след малко по-задълбочен поглед и фокусиране на детайлите да се окаже златно съкровище.

Това естествено се случва доста рядко и е своего рода автомобилен еквивалент на случаи, когато археолози откриват древен скелет на някой фараон или пък мореплаватели, които виждат парче земя, ненанесено на картата. Забравени с десетилетия уникални автомобили, жадуващи да бъдат открити от истински ценител, да бъдат реставрирани и отново да стъпят на пътя не само сценарий от филм. Подобни неща са се случвали, а сега ще ви разкажем за пет от най-значимите подобни находки.

Колекцията на Бейон
Това е най-пресният известен случай. Над 60 класически автомобила, много от които абсолютни екзотики, на обща стойност от 12 млн. британски лири бяха открити в една ферма в Западна Франция. Автомобилите са били събирани през периода 1950 - 1970-а, а техен притежател е предприемачът Роже Бейон. Той е имал идеята да реставрира всички автомобили от колекцията си, но така и не успява да довърши мисията си. Колекцията включва ръждясали шедьоври от марките Bugatti, Ferrari, Maserati, Hispano-Suiza и много други, като най-скъпо продадената кола от нея е Ferrari 250 GT SWB California Spider от 1961-а. Тя е продадена в плачевно състояние за сумата от $18.5 млн. Цялата колекция е реализирана за колосалната сума от $28.5 млн.

Източник: Fakti.bg

 

Тагове:
Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.   Повече информация Приемам