История на покривалото за кола

Техническите нововъведения, довели до създаването на съвременните автомобили, започват през 3 хилядолетие пр. Хр., когато в няколко древни култури по едно и също време започва да се използва колелото.

Решителна крачка към появата на съвременните автомобили с ДВГ е направена в Германия – през 1885 г. създателят на компания Mercedes-Benz Карл Бенц конструира в Манхайм своята първа триколка, а на 29 януари следващата година получава патент за нея. Обикновено това се приема за рождената дата на съвременния автомобил. Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от Берта Бенц (съпруга на Карл Бенц) в началото на август 1888 г. – от Манхайм до Пфорцхайм и обратно. От 1894 до 1902 г. Бенц продава първия серийно произвеждан модел.

От тогава до сега, хората полагат усилия за запазване на добрия външен вид на своя автомобил. Покривалото за кола започва да се използва като едно естествено средство за защита на автомобила от заобикалящата го среда.

Всички помним времето, когато през 80-те години на миналия век, част от автомобилите - основно лади, москвичи и жигули бяха покрити с брезенти. В наши дни, ситуацията не е много по-различна. Естествено, вече има богат избор както на автомобили, така и на покривала за тях. Това се потвърждава и от обстоятелството, че всички по-големи автомобилни производители, предлагат покривало за кола, съответстващо на опреден модел. Такъв продукт, обикновено е най-скъпия из между всички предлагани автоаксесоари.

Освен с официалното си търговско наименование, покривалото за кола е познато още като чергило, платнище, брезент, калъф, чохъл и др.

 

Тагове:
Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.   Повече информация Приемам