Как се разпознават отделните платове

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при покупката на даден артикул.

При покупката на текстилна тъкан или готов продукт от нея, не бива да се осланяме единствено на външния й вид. Най-правилно е да купуваме тъкани от трайно утвърдили се по качество производствени марки или да потърсим съвета на специалисти. Това е особено важно при изделията от изкуствени коприни и от синтетични влакна. Да се знае произходът на различните видове текстилни влакна, от които са изработени бельото, облеклото и другите текстилни изделия, е от решаващо значение за прането, гладенето, чистенето и други обработки, на които те биха били подложени по време на употребата им.

Разпознаването на влакната може да се извърши по следния начин. От основата и вътъка на предназначеното за обработка текстилно изделие се изнищват 15 до 20 нишки. Ако изделието е изработено от еднородни материали, е достатъчно да се извърши само тъй наречената проба чрез изгаряне. По начина на горенето на поставена в пламъка на запалена кибритена клечка, свещ (или в друг пламък) нишка и по миризмата на отделящите се при горенето й газове и други продукти може доста сигурно да се определи нейният произход.

Източник: Zajenata.bg

 

Тагове:
Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.   Повече информация Приемам