ИАБГ: Сезонът на градушките започна на 27 април, а през 2016 г. продължи до 10 октомври

Не се стреля по облаци над населени места
Над 7400 ракети са готови да посрещнат градоносните облаци, заплашващи земеделските площи на 17 хил. кв. км от територията на страната, съобщават от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

„Сезонът започна на 27 април. През 2016 г. той продължи до към 10 октомври. Всяка година началото се определя от състоянието на културите и от метеорологичната обстановка.”

„Обикновено през юни се образуват най-много градоносни облаци и полигоните се използват най-много. Климатичните условия като цяло обаче продължават да се влошават. У нас се използват ракети българско производство”, съобщава инж. Славеев.

От земеделското министерство неофициално уточниха, че засега няма точни разчети за изграждането на нови противоградни полигони.

Успехът на всяко изстрелване на ракети зависи от началния момент на въздействието върху градоносния облак, обясняват експерти. Ако зараждането на градушката започне в опасния стадий в обсега на полигона, успеваемостта е гарантирана. Стане ли обаче зараждането на ледените кристали извън обсега на ракетите, то тогава е невъзможно да се предотврати падането им на земята, но с обработка на облака може поне да се намалят размерите им. Не се стреля по облаци над населени места.

Противоградните ракети са с калибър 55 мм. Те минават през облаците и пускат в тях сребърен йодид. По този начин се предизвиква ранно изваляване, намалява се водата в облака и се понижава рискът от образуването на големи ледени кристали, които биха достигнали до земната повърхност.

Авторите на статията отделят внимание и на опустошителната градушка преди 3 години в столицата. По данни на информационния източник, собственик на автосервиз в София, посочва, че застрахователни фирми сменят части на коли, пострадали от градушки, с евтини китайски варианти или ментета. По този начин те си спестяват пари и като пишат детайли за смяна, които са само за ремонт.

Направен е анализ и на щетите от градушка по автомобилите. По данни на "Монитор", собствениците на автомобили от висок клас страдат най-много от градушките. Оригинална броня втора употреба на „Мерцедес” Е клас от 2012 г. излиза около 800 лв., предно стъкло - 400, фарове по 300 лв. бройката, колкото и страничните. Най-струва таванът, а ако е панорамен и се счупи е над 3000 лева. Работата върху тази част на возилото се оценява в детайли и в три степени на увреждане. Всяка изисква повече време за ремонт и е по-скъпа. Първата степен е около 100 лева, втора - с 150 повече, а трета е до 300 лева. На тавана има по-около 3 детайла. Съществува и технологията вакуумно изправяне на дупки, където машина изправя всяка дупка от градушка за 10 лева. Това са цени за части втора употреба и без боядисване.
Ремонтът на автомобил от среден клас Volkswagen Golf серия 4 също не излиза евтино. Фаровете и предното стъкло са по 50 лева, а задното и калниците - по около 120.

В края на статията, авторите отделят внимание и на универсалното покривало от брезент и промазан плат с вътрешен слой пяна против природни бедствия. Нашият екип би добавил, че такъв продукт (с такова съчетание на използвани висококачествени платове и материали) на пазара се предлага единствено от “AutoProtect” с търговското наименование - покривало против градушка “Max Protection”.

Източник: Monitor.bG

 

Тагове:
Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.   Повече информация Приемам